Raffaëla in ‘This is me 4 Russia’-filmpje

Vandaag, op nationale Coming Out-dag, vragen enkele bekende Nederlanders en homorechtenactivisten in een filmpje aandacht voor de situatie in Rusland. Onder hen zijn Raffaëla Patton, bekend van Idols, Irene Hemelaar, directeur van ProGay (organisatie Amsterdam Gay Pride) en Mathijs Beugelink van de Stichting tegen Homogeweld.

“Wij vergelden kwaad niet met kwaad,” zegt Raffaëla over de actie tegen Expreszo. “Overwin woede met liefde, overwin het kwade met het goede. Ik hoop dat mensen hun ogen openen en beseffen dat we er nog lang niet zijn. En dat ze niet alleen kijken, maar luisteren… en actie ondernemen. We hebben hulp nodig! Ik vertik het om te geloven dat we hier alleen in staan!”

Volgens de bedenker van de videoboodschap is het doel op authentieke wijze te laten zien dat ze zich zorgen maken om de ontwikkeling in Rusland, na de invoering van de anti-homopropagandawet. Ze willen het onderwerp ook onder de aandacht brengen bij degenen die er nog geen weet van hebben.

Ook Mathijs Beugelink is bekend met anti-homogeweld. Hij richtte zijn Stichting tegen Homogeweld op, nadat hij in Tilburg slachtoffer was geworden van een homofobe aanval. In Expreszo nummer 3 van 2012 zei hij daarover: “Ik ben een andere Mathijs geworden.”

‘This is me 4 Russia’ is een vervolg op het filmpje ‘This is me 2013’ dat begin dit jaar op veel sites opdook. Zelfs topmodel Doutzen Kroes twitterde destijds over de actie en schreef dat alle LHBT’s sterk moesten blijven.